Koska ottaa yhteyttä ongelmakorjaajaan?

Koira hankitaan perheeseen tuomaan iloa, seuraa, aktiviteettia, monipuolisuutta elämään ja onnea. Joskus käy kuitenkin niin, että suloisesta pennusta kasvaakin aikuinen koira, jonka kanssa arkipäiväisetkin asiat saattavat tuottaa omistajalleen harmaita hiuksia. Mukava lenkkeily muuttuukin painajaiseksi, iloiset tuttavien vierailut vievät yöunet ja korvatulpat löytävät paikkansa jatkuvan haukunnan vuoksi. Joskus ongelmaa ei tiedosteta, sillä se saattaa häiritä ainoastaan ympärillä olevia ihmisiä. Ongelma voi olla taluttimessa vetämisestä aina ihmisten puremiseen saakka ja kaikkea siltä väliltä. Ongelma on olemassa silloin, kun elämä koiran kanssa ei kaikilta osin enää olekaan molemminpuolinen nautinto vaan koiran omistaminen tuottaa negatiivisia tunteita.

Optimaalisimmassa tilanteessa ongelmia osataan lähteä ennaltaehkäisemään jo siitä päivästä lähtien kun koira päätetään talouteen hankkia. Uskon siihen, ettei kukaan hanki koiraa sillä ajatuksella, että aikoisi tuottaa elämäänsä ongelmia. Aina kaikki ei kuitenkaan suju niin kuin suunnittelee. Joskus kotiin saapuva koirayksilö onkin luonteeltaan haastavampi tai tarvitsee asioita, joita perhe ei ole osannut sille tarjota. Joskus kokemus on riittämätöntä ja apua ei ole osattu hakea ajoissa. Joskus ongelmaa ei vain osata tunnistaa ajoissa. Saattaa olla jopa hauskaa ja huvittavaa, kun pentu puree, riekkuu ja haukkuu. Mutta hauskuus loppuukin kun koiralla alkaa olla kokoa ja pureminen alkaa tuntua pahalta. Useimmissa tapauksissa koiraa ei osata tulkita oikein ja ongelmiin ei osata sen vuoksi puuttua oikealla tavalla. On myös yleistä, että koira tulkitsee viestintämme eri tavoin, kuin miten olemme sen tarkoittaneet.

Koira elää keskimäärin 7-17 vuotta. Kurjat vuoden koiran kanssa tuntuvat varmasti tuplasti pidemmiltä. Suurin osa ongelmista on ratkaistavissa hyvinkin pienillä asioilla silloin kun käytetään oikeita keinoja jokaisen koiran kohdalla. Metodit ja valittavat apuvälineet riippuvat aina siitä millainen koira on yksilöllisesti ja mistä korjattava asia johtuu. Kun osataan valita oikeat keinot, saadaan tuloksia yleensä hyvinkin nopeasti. Kun koiran auttamiseen sitoudutaan ja tehdään asioita huolellisesti jonkun aikaa, voidaan suurimmassa osassa tapauksista hyvinkin nopeasti palata stressittömään elämään, josta koko perhe - koira mukaan lukien - voi nauttia. Joidenkin koirien osalta voidaan elämää muokata helposti siten, että ongelmat ratkeavat yksinkertaisesti tapojen ja käytäntöjen muutoksella, jolloin riskit ja ongelmien paheneminen minimoidaan. Suurimmalle osalle asiakkaistamme jopa yksi käyntikerta meillä riittää.

Mitä teemme?

Voit tulla koirasi kanssa tapaamiseen toimipisteellemme Valkeakoskelle, tai teen tarvittaessa luoksesi kotikäynnin. Matkustamme ympäri Suomen.

Kaikissa tapauksissa ongelmaan perehtyminen alkaa alkukartoituksella. Kartoituksen tarkoituksena on tutustua koiraan ja omistajaan, sekä luoda mielikuva sekä ongelmien syystä että parivaljakon perusluonteesta ja suhteesta. Alkukartoitus pitää sisällään keskustelua ja tietyissä tapauksissa jo koiran käsittelyä. Kartoitamme taustat, elämäntavat sekä koiran että omistajan toimintatavat. Joissain tapauksissa on syytä epäillä fyysistä ongelmaa ja/tai kiputilaa, jolloin käynti eläinlääkärillä ennen korjaavia toimenpiteitä on aina paikallaan. Joskus näissä tilanteissa ongelma ratkeaa pelkällä eläinlääkärikäynnillä. Fyysistä ongelmaa on syytä epäillä aina mikäli aiemmin ongelmattoman koiran kanssa elämä yhtäkkiä vaikeutuu ja koiran käytös muuttuu merkittävästi. 

Joskus voi olla kyse hyvin pienistä asioista mitä tehdään väärin, tai yksinkertaisesti siitä, että toistoja on liian vähän tai ei olla toimittu tarpeeksi johdonmukaisesti. Koirat ovat yksilöitä ja toiselle sopii toinen tekniikka, kun taas toiselle siitä ei ole mitään hyötyä. Siksi on tärkeää tehdä jokaiselle korjattavalle koiralle oma ohjelmansa sen mukaan, millainen koira on perusluonteeltaan, mistä ongelma johtuu ja mitkä ovat omistajien kyvyt ja kapasiteetti. Kartoituksen jälkeen siirrymme koiran käsittelyyn ja harjoituksiin ongelman helpottamiseksi. Ohjaamme omistajaa oikeaan suuntaan ja tuemme joskus henkisesti raskaissakin prosesseissa. Tavallisimpia ongelmia ovat hihnassa vetäminen ja remmirähjäys. Näihin ongelmiin löytyy apu usein jo yhdellä käyntikerralla. Usein kyse on koiran luottamuspulasta tai siitä ettei se yksinkertaisesti ymmärrä millaista käytöstä ihminen siltä toivoo. Taustalla on usein pieniä asioita, kuten palkkaamista väärään aikaan, vääristä asioista. Joskus palkkaamme koiraa edes tiedostamatta sitä. Tällaisilla asioilla on suuri merkitys siihen, kuinka koira käyttäytyy ja näitä asioita tunnistamalla ja korjaamalla saadaan usein hyvinkin nopeita tuloksia. Uutta käyntiä sovitaan aina vain tarpeen mukaan, useimmiten riittää yksi käynti ja mahdollisesti puhelin- tai sähköpostituki. Usein koirakot haluavat jatkaa opiskelua ja yhteistyötä tottelevaisuuskursseillamme, joita järjestämme ympäri vuoden.

Suurin osa ongelmista korjaantuu täysin, osa siedettävälle tasolle mikä helpottaa elämää koiran kanssa ja HYVIN HYVIN pieni osa koirista on hermorakenteellisesti niin heikkoja, ettei juuri mitään ole tehtävissä. Joskus harvoin saatetaan myös päätyä toteamukseen, että koiralle olisi viisaampaa etsiä uusi koti joko omistajasta tai elinympäristöllisistä johtuvista syistä. Tällaisia koiria on kuitenkin vain noin 1-2%, eli suurin osa korjaamon asiakkaista hyötyy korjauksesta valtavasti ja elämä voi jatkua koko perhettä tyydyttävämpänä.

Ota siis rohkeasti yhteyttä, kerro ongelma ja ota apu vastaan! Muistathan myös, että useimmiten pysyvä korjaaminen vaatii myös koko perheeltä panostusta asiaan ja hetkellistä suurta sitoutumista korjaavaan työhön. Otamme vastaan myös kaikki ääripään tapaukset. Aggressiiviset, hampaitaan jo käyttämään oppineet koirat eivät ole meille vieraita tuttavuuksia.

Powered by Aava 3